En el mundo, a cada rato passen mil coses, coses que ignorem perquè estan molt lluny de nosaltres, a una altra realitat gairebé. Però són coses reals, que afecten a infants reals. I conèixer-les, encara que sigui de tant en tant i de lluny, és un petit pas per entendre millor el món.
El documental "En el mundo a cada rato" és una visió sobre certs aspectes que afecten els infants de tot el món, tals com l'educació de les nenes, el desenvolupament íntegre en la pirmera infància, la lluita contra el VIH i la protecció contra la violència, l'explotació i la discriminació.
El documental el va produïr la UNICEF al 2004 per donar ressò a tots els problemes i mancances que pateixen milions de nens i nenes a tot el món i que vulneren els seus drets com a infants impedint que creixin sans, juguin i siguin feliços.
Aquesta pel·lícula consta de conc curtmetratges dirigits per cinc directors diferents que mostren algun dels aspectes a millorar en una regió diferenent en cada cas.
"El secreto mejor guardado" parla de la lluita contra la SIDA a la Índia, on els habitants, siguin infants o adults, no tenen la seguretat social coberta i per tant no es poden permetre els medicaments que els mantindrien en vida.
"La vida efímera" mostra les causes de mortalitat infantil més habituals a Àfrica, que causen la mort de milions d'infants en els seus primers anys de vida.
"Las siete alcantarillas" ens mostra la visió d'una nena que viu en un barri marginal de Buenos Aires, en una vida duríssima a causa del seu altíssim nivell de pobresa, però ens ho mostra des dels seus ulls, on tot és màgic i bonic, ben lluny de la realitat.
"Hijas de Belén" ensenya, des d'una visió positiva, el canvi entre la generació d'una àvia que viu a la selva amazònica del Perú, analfabeta i que ha treballat des de nena, i la seva néta, que va a l'escola.
Finalment, "Binta y la gran idea" ens ensenya una visió molt maca del que és el món fora d'Europa i Estats Units. Binta, una nena del Senegal, que pot pensar i descobrir si no és millor la seva vida més pobre però real que no la que viuen els nens i nenes dels països del nord.
Dos d'aquests curtmetratges ens els han passat a classe i m'han fet recordar els altres, que he vist més d'una vegada a casa. Són unes pel·lícules que trobo que estan molt ben fetes, amb molt de tacte però mostrant la realitat, els problemes i també les coses positives. Són una bona eina per al debat, tant per aprendre nosaltres com per passar als alumnes més petits, ja que són curts pensats pels infants, tots relacionats amb ells.
El documental, a més, m'agrada molt en el seu conjunt ja que mostra primer, la part més negativa de la infància mal cuidada. La lluita perduda contra la SIDA i altres malalties mortals, la pobresa, la falta d'educació, la violència en la que han de viure, la inseguretat i la falta de protecció. Però poc a poc els curts es van tornant més positius, deixant pas a l'esperança després de tanta mostra de dolor i desolació. És sobretot la última pel·lícula, la de "Binca y la gran idea", una història preciosa que mostra la infància en el seu estat més natural, la innocència en estat pur de Binca.La seva visió del món i de la realitat et deixa amb un sentiment d'esperança i alegria que t'arrenca un somriure, com a mínim.
És un gran final de documental, el qual no et fa oblidar tot allò que t'han mostrat fins ara, però sí que obre una petita escletja per a l'esperança, que és quelcom indispensable per tothom, però sobretot pels educadors, que hem de treballar amb el futur, creient que podem millar-lo, per què si no, quin sentit té educar nens i nenes si no pensem que tindran un futur per disfrutar?
És un gran documental que recomano a tothom, tant per aprendre coses del món, de la infància, de la realitat. Per pensar i plantejar-se mil coses. I per disfrutar davant la pantalla de la televisó.
Per més informació podeu llegir aquí la sinopsi del documental i també hi trobareu enllaços de pàgines relacionades.
Espero que el disfruteu tant com jo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada