Seguint amb les activitats de la SAE, vam anar a fer unes mini pràctiques d'un dia a una escola, acompanyats per un alumne de tercer que estava realitzant les seves pràctiques en aquell centre.
Ens van repartir les escoles i els companys de tercer per sorteig i a mi em va tocar l'Escola Estel Guinardó.
L'alegria que em va sobrevenir quan ho vaig saber va ser molt gran. L'Escola Estel és el centre on vaig cursar tota la primària, al igual que els meus germans, i d'on en guardo un gran i feliç record.
Al presentar-me el dijous a l'escola ho vaig fer des de dues vessants, la professional, com a estudiant de magisteri disposada a observar i aprendre el màxim d'aquella experiència, però també com a persona, com a ex-alumne de l'escola, esperant reviure experiències, trobar mestres antics i experimentar allò que havia viscut durant 9 anys de la meva vida.
Les dues vessants van quedar del tot satisfetes després d'aquesta jornada.
Per la part professional em vaig trobar amb una escola alternativa, diferent. És una escola d'una línia semblant a la de l'Arc Iris, d'una sola línia, amb un professorat que té una intenció de treballar de forma no tradicional. Treball per projectes, cooperatiu, implicació de la famílies, grups unitaris, experimentació directa, participació dels alumnes en assamblees...són algunes de les característiques de l'escola.
Durant la jornada que vaig estar fent pràctiques vaig poder estar en una classe de 4t de primària. Com a punts que em van sorprendre va ser la quietud dels infants, que si bé sí que parlaven entre ells i es distreien, la cosa no passava d'aquí. També la bona relació entre els alumnes, no hi va haver cap disputa important i semblava que l'ajuda mútua i la bona sintonia formés part del dia a dia d'aquests alumnes.
Els alumne estaven asseguts en taules de 4 o 5 infants, fent grups, així afavorien el treball en grup i la cooperació, al contrari que en les aules amb els pupitres separats o per parelles.
Una altra característica que em va cridar l'atenció va ser que no treballaven amb llibres en la majoria d'assignatures. Només tenien llibres a català i matemàtiques, en la qual tenien només un llibret d'exercicis. En la resta d'assignatures es treballava per projectes, on els alumnes triaven què volien estudiar (relacionat amb la matèria) i ho treballaven per grups, seguint un procés de recerca i experimentació. En altres assignatures es treballava de la forma tradicional però sense seguir un llibre, usant fotocòpies o fitxes.
Vista aquesta metodologia vaig pensar que era més complicat pel professor novell programar les classes ja que no tenia una pauta per seguir (el llibre), però que també permetia més llibertat a l'hora d'ensenyar allò que creia més important o que despertava més interès en els infants de l'aula.
L'escola disposa de diverses aules especials destinades a l'ensenyança d'una matèria concreta: hi ha l'aula de plàstica; la d'anglès i informàtica; el laboratori; la sala dels miralls on es fa dansa i música; la biblioteca. Això, lligant-ho amb el que diu Tonucci sobre la necessitat d'ambientar els espais segons la finalitat que tenen, és molt positiu pels alumnes, ja que saben perfectament el que han d'estudiar en cada lloc. Per la resta d'assignatures, en canvi, el canvi d'aula no existeix, i d'aquesta manera passen de les matemàtiques al català sense ni tant sols moure's de la cadira.
A part d'estar a la classe de 4t, vam visitar, també, el parvulari. El parvulari és un tret diferenciador de l'escola, que ha optat, des de fa uns quants anys, per una metodologia pedagògica diferent. El parvulari és unitari, és a dir, els infants de P3, P4 i P5 van junts a classe, tots barrejats. Hi ha 4 grups de parvulari en el qual en tots hi ha nens i nenes de 3, 4 i 5 anys. D'aquesta manera els infants més petits aprenen a treballar en comunitat, ajudant-se entre ells, respectant-se i aprenent uns valors que d'altra manera no podrien.
A part dels grups unitaris, les classes que realitzen també són diferents del que m'imaginava. Cada dia un grup va a un ambient diferent, i en cada ambient es treballa una cosa diferent.
Hi ha l'ambient artístic, on els infants poden fer fang, pintar, dibuixar, etc. lliurement, per grups o individualment.
Hi ha també un ambient d'experimentació, científic, on els nens i nenes experimenten directament amb diversos instruments i objectes com per exemple: comproven la gravetat fent baixar boles de diferents dimensions per una petit circuit; descobreixen el tacte tocant diferents aliments (fruits secs, llenties, farina...).
La sala dels racons és un espai on es treballa el joc simbòlic: els infants trien en quin dels espais volen jugar i n'hi ha 5: disfresses, la caseta, el bar, un de construcció i un de joc amb ninos i castells.
Durant aquestes activitats els infants trien on volen anar i si volen treballar sols o amb parelles. La mestra està amb ells i els ajuda o no, depèn de les necessitats o del que vulgui fer en aquell moment. Aquest tipus de metodologia educativa em va recordar molt al de Maria Montessori, i em va agradar molt.
Un cop vaig sortir de l'escola a dos quarts de cinc vaig reflexionar sobre tot el que havia vist, experimentat i sentit. El pensament més gran va ser el de "vull treballar ja, ara mateix". I el segon va ser "quin cansament, però quina felicitat".
Personalment, el retorn a la meva escola va ser molt molt positiu. Per una banda vaig poder veure tot allò que em coneixia perfectament, des d'un altre punt de vista. Les aules em semblaven més petites, les classes més interessants, els patis més estrets i les cistelles de bàsquet més baixes. Em vaig adonar que poca cosa havia canviat des de que fa 11 anys vaig marxar d'allà per passar a l'institut. A la classe de 4t encara hi havia les cortines que el meu grup haviem pintat, els pots de pintura eren els mateixos. El pati, els arbres, tot estava igual però una mica canviat. I sobretot el meu punt de vista era del tot diferent, si bé ho vivia amb la mateixa il·lusió que quan hi cursava l'educació primària.
Per altra banda em va fer molta il·lusió trobar-me amb mestres que havia tingut jo allà i que no només em van reconèixer, sinó que es van mostrar molt contents de veure'm i interessats per la meva vida.
En resum, una molt bona experiència, que m'ha fet veure, si és que no ho tenia ja del tot clar, que vull treballar d'això, que en tinc ganes i que em veig preparada ara, i molt més d'aquí pocs anys.
I també m'he adonat que he tingut molta sort de cursar la primària en una escola com és l'Escola Estel, que m'ha ensenyat molt, tant per la vida personal com per la professional de l'educació, ja que tot allò que jo vaig viure (treball per projectes, cooperació, treball amb grups barrejats, educació en la natura, etc.) ho aplicaré quan pugui treballar, perquè és algo que he viscut, que m'ha servit i agradat i que ho tindré marcat tota la vida.
L'Escola Estel, com moltes altres, segur, però que no coneixo, una molt gran escola.